Dr. Buganu – balonul gastric

Implantarea balonului gastric se face fără bisturiu

"Ai depăşit greutatea normală cu mai mult de 10 kg? Orice dietă pe care ai încercat-o pentru a slăbi s-a dovedit inutilă? Sportul nu te-a ajutat să pierzi kilogramele în plus?

Dacă la toate cele de mai sus răspunsul este “DA”, atunci e bine să îţi faci o programare la Central Clinic, la cabinetul de chirurgie. Împreună vom hotăra dacă implantarea unui balon gastric este o soluția, mai ales că procedura nu reprezintă o intervenţie chirurgicală propriu zisă, se face fără bisturiu."

Dr. Mircea Buganu

Balonul gastric este un dispozitiv medical confecţionat din silicon. Cu ajutorul endoscopului, balonul dezumflat se introduce în stomacul pacientului, se umflă cu circa 400- 700 cm3 soluţie salină. Apoi, balonul se deconectează şi este lăsat să plutească în stomac pentru o perioada de şase luni. Procedura durează circa 30 minute şi nu necesită de regulă spitalizare.

Balonul va ocupa o mare parte din stomac, astfel încât pacientul va simți starea de saţietate după o cantitate foarte mică de alimente, şi, în felul acesta, în următoara jumătate de an, se va obişnui cu un alt mod de a se alimenta.

De reţinut este că  implantarea balonului gastric trebuie asociată cu o dietă hipocalorică şi cu un program de exerciţiu fizic în ideea de a realiza schimbarea comportamentală de durată şi modificarea permanentă a stilului de viaţă.

Eficacitatea acestui tip de tratament constă în scădere ponderală între 5 şi 34 de kg cu o medie de 16 Kg şi o scădere a IMC de 4,5 Kg/m2.